Udviklingsprojektet, Fremtidens Arbejdskraft - en styrkelse af det reelle uddannelsesniveau, har som målsætning at øge antallet af (videre)uddannede medarbejdere, i små og mellemstore virksomheder i Region Syddanmark. Med det dobbelte kompetenceløft, tager projektet udgangspunkt i en tværgående samarbejdsmodel, som udnytter alle de iboende ressourcer i regionens eksisterende, uddannelsesfremmende aktører. Både faglige organisationer, erhvervskontorer, uddannelsesinstitutioner og jobcentre involveret i projektet.
Projektets målgruppe omfatter små og mellemstore virksomheder inden for følgende 4 brancher:
Projektets overordnede målsætning er, at fremme vækst og skabe flere arbejdspladser i kommunerne: Esbjerg, Fanø, Haderslev, Sønderborg, Tønder, Varde, Vejen og Aabenraa.
Man taler om det dobbelte kompetenceløft, fordi det er projektets mål at:
og
Hvorfor overhovedet bruge så meget energi på at (efter)uddanne medarbejdere, som allerede er i arbejde og har en velfungerende jobfunktion? Der er mange gode argumenter for at uddanne personale. Der er dog en mere presserende forklaring på, at vi har valgt at optimere indsatsen her i Region Syddanmark. Bl.a. en undersøgelse fra Teknologisk Institut i december 2014, baseret på analyse fra Arbejdernes Erhvervsråd, fremhæver at manglen på arbejdskraft, for især faglærte og medarbejdere med korte videregående uddannelser, vil stige væsentligt frem mod 2020. Der er desuden generelt færre, der gennemfører en akademiuddannelse i Region Syddanmark, i forhold til de øvrige regioner i landet.
Det spændende ved et udviklingsprojekt er, at projektet aldrig skifter retning, men godt kan skifte form undervejs. Når så mange samarbejdspartnere, forskellige virksomheder og individer er involveret i en relativt langstrakt proces, kan det være mere eller mindre umuligt at tage højde for alle udfordringer, behov og forhindringer. Vi begyndte for eksempel med at tilbyde samlede workshops med faste temaer til de deltagende virksomheder, men det viste sig at være upraktisk og uvedkommende for en del af deltagerne. Derfor tilbyder vi i dag workshops efter behov og ønsker, ude i den pågældende virksomhed. Vi oplever herigennem en styrket relation imellem de enkelte samarbejdspartnere og virksomheden, samtidigt med at tiltroen til projektet etableres og fastholdes.
To væsentlige barrierer er fremtrædende, når det gælder efter- og videreuddannelse: Tid og økonomi. For medarbejderen kan uddannelse være forbundet med et mindre økonomisk råderum, hvis man selv skal finansiere både uddannelse og fritiden til at læse. For virksomheden er den største hindring, at de i en periode må undvære medarbejderne. Fremtidens Arbejdskraft er løsningsorienteret, således at disse problemstillinger kan imødekommes, for eksempel i form af forslag til individuelle uddannelsesplaner samt vejledning til støtteordninger.
MEDARBEJDER - FORDELE
VIRKSOMHED - FORDELE
De officielle partnere i projektet er Business Region Esbjerg, Erhvervsakademi Sydvest, Syddansk Vækstforum og Den Europæiske Socialfond.
Udover de officielle partnere er der en bred vifte af andre samarbejdspartnere, foruden hvilke projektet ikke var muligt. Disse partnere er for eksempel erhvervskontorer, erhvervsskoler, a-kasser, faglige organisationer og jobcentre ude i de pågældende kommuner.